Instrutor Nordeste

ABADÁ-CAPOEIRA

Associação Brasileira de Apoio e Desenvolvimento da Arte Capoeira

INSTRUTOR NORDESTE

 

Geboren en getogen in Fortaleza, Brazilië, ben ik op mijn 8e, in 1985, gestart met Capoeira. Sinds die tijd heb ik bij verschillende Capoeiragroepen gespeeld. In 1999 werd ik lid van de groep ABADÁ-Capoeira, en is Mestre Camisa mijn leraar. 

 

Op mijn 19e begon ik zelf met het geven van Capoeiralessen in sportscholen, parken en op de boulevard van Fortaleza. Enkele jaren daarna, in 2001, startte ik met twee vrienden een sociaaleducatief project voor kansarme kinderen en jongeren in de wijk Castelo Encantado in Fortaleza. Capoeira speelde hierin een grote rol; het bleek een goede uitlaatklep te zijn voor deze kinderen en jongeren om beter om te kunnen gaan met de vaak problematische omgeving waarin ze zich bevonden. Door middel van de muziek, dans en vechtkunst binnen het Capoeiraspel werd de zelfexpressie en eigenwaarde van de jongeren bevorderd. Tevens was de Roda een plek waar vriendschappen werden gesloten en waar normen en waarden werden bijgebracht.

 

In 2004 startte ik samen met een vriend een Capoeiragroep voor senioren. Het plezierige samenzijn onder begeleiding van muziek en zang plus therapeutische bewegingen in een rustig tempo stonden hierbij centraal. In Fortaleza heb ik ook veel te maken gehad met toeristen die kennis wilden maken met Capoeira. Vanwege de vaak korte verblijfsduur van hen moest worden gezocht naar een ander manier van lesgeven. Ik begon workshops te geven waarin er ook steeds meer nadruk gelegd werd op de culturele aspecten van Capoeira.

 Het belang van de culturele uitwisseling binnen de Capoeira heeft in mijn persoonlijke belevenis van de Capoeira op verschillende manieren vorm gekregen. Niet alleen in Brazilië door het lesgeven aan personen uit verschillende sociaaleconomische milieus en van verschillende afkomst, maar ook door het geven van workshops in verschillende Europese landen. Daarnaast is een verblijf van drie maanden in Gambia een enorme culturele verrijking geweest, onder andere omdat de wortels van de Capoeira in Afrika liggen.

 

Sinds 2007 woon ik in Leuven waar ik de groep ABADÁ-Capoeira Leuven heb gestart. Ik organiseer Capoeira lessen, workshops en kampen in heel Vlaanderen. 

 

Capoeira is voortdurend in ontwikkeling, en om op de hoogte te blijven neem ik regelmatig deel aan Capoeriaworkshops en evenementen, waaronder de Jogos Mundiais (de ABADÁ-Capoeira wereldspelen) en de Jogos Europeus (de Europese variant hierop).

Tijdens de Jogos Europeus van 2010 in Salzburg, Oostenrijk, heeft Mestre Camisa mijn toenmalige Capoeira appelido 'Cabeludo' veranderd in 'Nordeste'. 'Nordeste' verwijst naar het Noordoosten van Brazilië waar ik vandaan kom.

 

In 2011, tijdens de VIII Jogos Mundiais in Rio de Janeiro, heb ik van Mestre Camisa mijn paarse koord gekregen (Corda Roxa). Sindsdien ben ik geen Graduado meer maar Instrutor.

 

Op 26 augusts 2017, tijdens de XI Jogos Mundiais in Rio de Janeiro, heb ik van Mestre Camisa mijn paars-bruine koord gekregen (Corda Roxa-Marrom).

 

Sou Abadá Capoeira - Sou Capoeira Abadá

Sou Abadá Capoeira - Onde o berimbau tocar...

 

Nasci para desenvolver - A capoeira pelo mundo

Mostrando o que Mestre Bimba - Antes já previa tudo!

 

CONTACTEER ONS:

 

ABADÁ-Capoeira Leuven / Vida e arte vzw

Instrutor Nordeste / Márcio Carvalho da Silva

Tel: 0031 (0) 6 82883829

Email: Info@artecapoeira.be